SHL är numer namnet på den svenska högstaligan i hockey då man ändrade namn från Elitserien för ett par år sedan. Detta gjorde man då det skulle kännas mer internationellt och förkortningen står för Swedish Hockey League. Hockeyn har länge varit populär i Sverige och då framgångarna varit många så har intresset bara ökat.

I SHL huserar 14 lag som kämpar om SM-titeln varje år. Några lag som stått ut de senaste åren är Växjö och Skellefteå. Växjö gjorde en rejäl satsning för några år sedan och har redan hunnit med att vinna ett par SM-guld och exportera många unga lovande spelare till både NHL och KHL. Det är anmärkningsvärt då man gjort detta på relativt kort tid och dessutom har man inte haft något gigantiskt intresse på hemmaplan sedan tidigare.
Skellefteå är det andra utropstecknet som fullständigt dominerat svensk hockey innan Växjö la sig i. Man producerar skickliga spelare på löpande band och även ifall man tappar en massa spelare till större ligor år efter år så orkar man att slåss i toppen av tabellen.

Några andra lag att nämna kan vara Karlskrona som för tillfället inte spelar i SHL men då de gjorde det hade gjort en fantastisk resa ända från hockeytvåan till SHL. Efter en längre tids satsning så tog man till sist klivet upp till SHL. Dock visade de sig att denna liga var på tok för tuff och man håller numer till i hockeyallsvenskan.

Förutom att möta lag inom den svenska ligan har de lag som placerar sig allra bäst i SHL möjligheten till internationellt ishockeyspel i form av ett deltagande i Champions Hockey League. Här deltar de bästa hockyeklubbarna ifrån hela Europa och ligan kan på många sätt jämföras med fotbollens Europa League. De svenska klubbarna som deltagit har haft stora framgångar och faktum är att att majoriteten av de hittills spelade säsongerna har vunnits av just en svensk klubb.

Den nuvarande säsongen har precis dragit igång och lag som Linköping och Mora har överraskat i starten och lyckats sno åt sig en hel del poäng i upptakten. Slutspelet startar i April, och i Maj så kommer en ny SM-vinnare utses. Det kommer förmodligen bli en tight och jämn serie i år då det inte är något lag som ser mycket starkare ut än de andra i dagsläget.